Tuesday, April 26, 2011

AKU HOTZ - BAB 1

Aku farah anak sulung dari 7 orang adik beradik ,mak dah ajar aku dari aku kecil lagi berdikari almaklumlah  adik kan ramai  dari umur 7 tahun dah ada 3 orang adik yang nak dijaga .. masa saya umo 7 tahun adik yang kecil pun baru umo 8 bulan . balik ja dari sekolah rutin aku tolong pegangkan adik yang 8 bulan tu sebab masa tu mak sibuk nak masak hidangkan makanan untuk kami yg kebulur ni ..hik hik ..pas ja makan  sibuk mandi - mandi nak pergi masjid megaji Quran .itulah rutin aku tiap - tiap hari sampai aku lah  aku masuk darjah 6 masu tu adik aku dah meningkat dari 3 orang ker 5 orang .. ramai kan ? mm riuh rendah dalam umah nak pulak time kami bergaduh .tapi yang sedihnya dalam cerita ni aku selalu kena marah dengan mak .. adik - adik buat salah pun aku gak yang kena adui tension nyerr lah masa tu  bukan main lagi .. kadang - kadang aku tunjuk juga perasaan .. aku jalan kuat - kuat hentak kaki biar jatuh semua barang lari masuk bilik satu kali lagi hempas pintu sekuat hati  ''Alongggggggggggggg melampau hang ni kan !!!'' ( mak dah menjerit) pastu hati rasa buat tapi bercampur dengan takut ader jugak ... hihi
Nak tahu lagi pasal aku ? masa kau masuk ja darjah 6 aku dah mula belajar merayap .. balik ja dari sekolah aku singgah umah kawan - kawan alasan buat homework hahah bukan nyer apa itu salah satu alasan tak mau jaga adik. aku akan pastikan paling lewat pukul 6 aku sampai rumah  makan kat umah kawan - kawan ja lagipun aku seronok kalau kat umah kawan mak dioorg selalu manjakan aku  cakap pun lembut - lembut gan aku .satu hari tu aku balik dari sekolah kawan aku (kawan baik) Azliza ajak turun town .. tu lah 1st time aku turun town tanpa mak dan abah .. takut ni jangan cakap la memang takut sangat ya lah kita masa tu baru darjah enam .. jalan dalam town semua orang tua - tua... pastu masa nak balik  tunggu punya tunggu semau bas sesak penuh gila .tahu pukul bapa aku sampai rumah ? 8 malam .. dari jalan besar nak jalan kaki kerumah tu macam nak terkencing  yer lah masa tu mana ada handphone tahu dah memang balik siap la aku gan tali pinggang .. sampai depan pintu dah x payah ketuk pintu  .. mak aku dah terbeliak biji mata tunggu depan pintu .. dah x boleh nak bohong lagi dah sebab mak dan abah memang dah pi cari aku kat umah kawan - kawan aku  pecah tembelang menangis la aku terjerit - jerit sakit kena gan tali pinggang .. yang sedih tu adik - adik semua tersengeh - sengeh macam perli aku .. sakitnya lah hati ...

**NAK TAHU LAGI CERITA AKU YANG HOT NI ? TUNGGU BAB2....

JANGAN SERONOK SANGAT BILA SUAMI BERSELERA MAKAN MASAKAN KITA

Mummy jenis yang suka masak tambahan pulak bila suami mmg suka makan apa kita masak dia puji dia makan ..jarang sangat kalau mummy masak suami x makan mummy kerja 5am - balik kul 2pm ..so dalam kul 3 dah sampai umah ..balik ja dah kelam kabut masak untuk anak - anak yang lapar balik dari sekolah  termasuklah hubby yang selalunya kul 4 camtu dai dah balik umah .. so ngam - ngam siap ja masak semua dah berkumpul kat umah .bila mummy masak selalu masa on the way balik tu mummy akan call  hubby tanya idea nak masak apa .. kadang - kadang tanya anak - anak ikut selera dioorg .. macam mummy pulak bila time kerja 5pagi masa lunch kat office kul 9pagi .. selalunya mummy ambik milo atau coffee ja .. kadang - kadang ambik biskut atau kuih muih .. balik siap ja masak kami makan satu keluarga ...hubby mummy mmg suka makan .. masak la apa pun dia makan ..tambah nasi ni jangan cakap la dua - tiga kali .. kita yang masak ni senyum sampai ke telinga .pastu ptg ja dalam kul 6 dia turun kat bawak apartment .. orde goreng pisang lepak kat bawah apartment  sambil tgk anak - anak main kat bawah ... time magrib naik kat umah .. apstu jap g anak - anak dah siap buat homework  dan mandi sembahyang  satg hubby turun lagi  pas tgk news ... lepak gan kawan - kawan kat bawah ..kadang - kadang tu ajak mummy sekali .. yerlah bosan dok kat umah .. solepas 9.30 malam anak - anak dah masuk tdo kitaorg turun lepak kat bawak jap .. masa tu hubby kdg2 tu makan lagi .. order burger ..

itulah rutin we all tiap hari kalau x der appoiment atau hal - hal lain sampailah 1 day hubby pening2 ulang alik ke klinik 2-3 kali .. last - last masuk ward ..bila masuk ward doktor sahkah vertigo(telinga) x seimbang jadi dia pun pening ... doktor terapi train untuk exersice ... makan ubat buse kan vertigo .. dan ubat tdo satu malam supaya  vertigo balance ... esoknya semua dh semakin ok dia dah x pening sangat ..tapiiiiii Blood Test sangkut  Kolestrol LDL tinggi sangat / gula dalam darah dan sedikit darah tinggi .. Ya allah  tu la akibatnya bila senyum  sampai ke telinga tgk hubby makan bertambah - tambah 

************                   *********************************
Mummy amalkan diet sihat untuk diri sendiri dan anak - anak  tapi lupa pasal suami ... so sekarang dah 2 minggu alhamdulilah hubby dah semakin ok dan dia dah belajar diet secara sihat ...itulahkan kita  ingat dia dah tua dah matang dan boleh berfikir untuk berdiet macam kita tapi mummy salah .. 

**timbul rasa bersalah sebenarnya tapi bila sekarang tgk dai berdiet rasa seronok tapi dalam hati kesian pun ada gak tgk dia makan x makan dulu ....

Sunday, April 24, 2011

NETBALL WITH HOT MUMMY


Semalam 23 april 2011  - 2nd time layan netball gan hot mummy group best juga bila dah selalu kuar peluh ..tapi kali ni mummy anna slow sikit paha sebelah kanan ni sakit jerr pas dari amazing race aritu ... wallahawei... x nak hilang - hilang lagi ...bercerita pasal netball semalam kitaorg main kat kemlatihan  tentera darat jalan semarak dekat dengan mindef tu ... arrangement by mummy CT zuraida ...(Kapten) walaupun masa mula ulang - mula warm up tu ader yang tercedera samapia patah tulang kaki ..namun yang lain tetap teruskan juga .. ada muka - muka baru juga semalam ... sangat best ..penat nak mampus tapi siok la...bila selalu ada aktivity sukan macam ni baru kita tahu yang kita kena selalu exersice kan..kalau jarang - jarang semput la jawabnya.... syukur ada HMG dapat la mummy beraktif balik kalau tak sedar- sedar tulang dah reput ...





**excited waiting for next aktivity 

Friday, April 22, 2011

INTAI - INTAI MUMMY NANA

Kata orang berkawan dan berkenalan dalam internet x akan kekal lama  kata orang juga internet ni sekadar mengisi masa lapang .. untuk suka - suka . Mummy kenal dengan Mummy Nana masa tu kalau x salah Mummy Nana baru ada anak seorang kami berkenalan dari zaman friendster pastu tukar ker myspace .. bila orang sibuk - sibuk dengan Facebook mummy pun create lah facebook .add lah kawan yang dikenali dulu termasuk lah mummy Nana ... dulu mummy nana letak zurina pastu nana faizal sekarang sejak - sejak dengan HMG  dah tukar lagi Mummy Nana ..hihi .. kami x pernah berjumpa asyik chatting dalam internet tapi banyak kitaorg share ..(opss..secrett x bole tahu )bila hot mummy group wijud mummy Nana diantar aorang terawal yang join the group dan selepas tu after few years dan sekarang mummy nana dah anak 3 kami berjumpa 1st masa mummy nana jual jubah  masa tu kalau x salah last year 2010 dalam bulan 11 camtu .. pastu sekarang selalu lah pulak berjumpa .. netball sama- sama dan selain dari tu Mummy Nana org kanan HMG dia pen pegerusi HMG sekarang .. alhamdulilah .. hubungan persahabatan ini berkekalan dan dapat berkongsi seala suka dan duka .. dihrap lepas ni  semua mummy - mummy kat dalam HMG akan berkekalan dan boleh jadi lebih rapat lagi ....


ps: Mummy Nana ... i like u as my frenz .. thanks for being  together -gether hihihihi

Sunday, April 17, 2011

WOMEN 'N' MUMMY



1. Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan    
    perhatian.


2. Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya
   sekali sekala.



3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun 
   seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan 
   ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.



4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.



5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk 
   ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.



6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.



7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA  
   masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama 
   LELAKI , namun juga sesama kaum.


8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila 
   bersemuka dengan yang dicintai. 



9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.


10. Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu 
     dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan 
     dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan 

    menghanyutkannya.




** "Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai 
     pemusnah.WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan 
     dimanja, bukan untuk dikasari.



Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA

KALAU MUMMY SUDAH .....

seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan giler halaman rumah berselerak surat di peti pos tak berambil anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang camping, penuh dengan tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi, masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut ruang tamu lagi teruk berselerak lelaki itu melaung nama
isterinya....sepi tiada jawapan masuk ke dapur sinki penuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh periuk tidak bercuci mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak masuk ke bilik air baju masih belum berbasuh apatah lagi berendam lelaki itu cemas mencari isterinya dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku

"awak sakit ke?"..tanya lelaki itu "tak lah", jawab isterinya
ringkas
"kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam. 
balas isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah tidak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang.....

NAH,HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI"



Suami :**** BLurr  (nak marah tak boleh padan muka aku )

Sunday, April 10, 2011

Mengurangkan Dengkur / Mahukan wajah sentiasa cantik

Mengurangkan Dengkur

Tumbuk lumat tujuh biji badam dan campurkan ke dalam segelas susu panas. Minumlah beberapa minit sebelum tidur.



Mahukan wajah sentiasa cantik

amalkan surah Yusuf setiap malam. Di samping itu, untuk mengekalkan kecantikan, tadah air embun malam Jumaat dan sapukan ke wajah, dibuat air mandi ataupun minuman.

Saturday, April 9, 2011

HOTZ MUMMY GALA GLITZ - JULY 16th

HOTZ MUMMY GALA GLITZ  perancangan telah teratur cuma menunggu harinya sahaja komiti - komiti untuk Gala Glitz sudah  bersedia dan tahu  tugas masing - masing  insyallah kalau tiada rintangan  semua mummy- mummy dari serata negeri akan bertemu malam itu ..

perancangan untuk mengundang majalah - majalah perempuan untuk membuat liputan pada malam itu nak biar mummy glamour malam itu , Mummy Anna sangat - sangat berharap agar malam itu semua - mummy dapat enjoy puas - puas dan yang paling penting rasa dihargai ...

Fesyen show pun ada malam tu dari Mummy Dianne .. kalau xder aral melintang  model - model nya dikalangan hot mummy juga ... bersemangat betul mummy dianne menjayakan fesyen show nyerr .. jom kita sama- sama berdoa agar segalanya berjalan lancar k.
Untuk mummy yang ada bakat terpendam .. boleh juga perform malam tu kasi kecoh sikit ada pulak mummy yang nak berdangdut lagilah seronok kan ...2 artis undangan  telah bersedia untuk malam itu  dengan lagu - lagu yang dirancangakan .. acara game dan juga penyampaian  hadiah untuk contest ''mummy and kids look a like''dan contest ''perlansingan Jarak Jauh ''

Akhir sekali apa yang Mummy Anna Harapkan agar segalanya berjalan lancar .... insyallah

Friday, April 1, 2011

BERSAMA MUMMY FARIDAH

Salam semua , Hari ni mummy nak share tentang Hajat Hot mummy ..

Mummy Faridah Bt Mahzir , Umur 39 tahun ,dia da problem ngan ovari..tah pe tah..tp bkn cist...jumaat lepas masuk spital sbb demam yg panas. mula suspek denggi.pehtu paru2 djangkiti kuman. so Mummy Yati Zukry atas rasa belas kasihan esok nak pergi menziarah dan kami ader beli Air Alkali yang di suggestkan oleh Mummy Cahaya Sepi mummy Yati Wakil Dari HMG Kedah ke HOSPITAL SULTANAH BAHIYAH untuk menziarah dan mengikut cerita mummy Yaty dia dah semakin ok dan dah bertambah sihat Tq juga pada Mummy cahaya yang rekemenkan air alkali tu semoga hajat dan sedekah yang tak seberapa dari HMG dapat meringankan sedikit bebanan Mummy Faridah .... Insyallah ..

** Jom lah kita sama - sama doakan agar mummy faridah cepat sembuh insyallah ..

INTAI - INTAI MUMMY AMALINA

Mummy Amalina adalah diantara yang terawal Join Hot Mummy Group dan dai cuma seorang surirumah dengan anak perempuan yg comei ''Baby B '' Tapi Mummy Lina ni busy memanjang sebab dia aktif dengan Online bussiness ...macam - macam bisnes dia buat esspecially yg berkaitan dengan kecantikan ...
Tu lah kan Mummy - mummy sekarang semakin advance kat umah pun boleh buat duit silap - silap pendapatan  mumy Lina ngalah kan org berkerja kan ... Thump up untuk mummy Lina ... sebenarnya ramai kat dalam group ni yg berbisnes semua buat online sho .. sekaran jadi trend ruper nyerr ... baguskan mummy - mummy sekarang ??

 Mummy Lina Join Contest PJJ  dengan beraninya .. sanggup bersusah payah nk turun kan berat badan yg paling terharu HMG jadi pembakar semakan .. insyallah moga - moga mummy lina  menang dalam contest nanti ..

kalau sesiapa yg berminat gan bisnes mummy lina boleh  klik    - http://www.babytomeimall.blogspot.com 


mummy doakan mummy lina dan mummy - mummy yang online bussiness akan lebih berjaya dan dilimpahi rezeki ... amin



HP IN MEMORY ....

Hot Mummy Group

Assalamualaikum dan Salam sejahtera ,

Saya Mummy Anna Founder untuk Hot Mummy Group , dan Queens Mummy (FB) pertama sekali terima kasih yang tak terhingga buat kawan - kawan dan follower Hot Mummy Group dan Queens Mummy tanpa anda tak adalah group ini .
Disini saya ceritakan sedikit tentang lakar belakang saya ..saya mummy pada 3 orang anak ..berkerja dan dalam masa yang sama meguruskan bisnes kecil kecilan ..mempunyai suami yang penyayang san sentiasa memberi sokongan atas segala kerja dan apa saja yang saya lakukan ...

Tujuan Hot Mummy ditubuhkan adalah untuk bertukar- tukar pendapat , menambah kawan - kawan dan dalam masa yang sama megeratkan silatulrahim .. moga segala yang diimpikan akan menjadi kenyataan aminn....