Wednesday, March 23, 2011

AYU DAN JELITA DENGAN BAHAN SEMULAJADI

Senang kalau ada koleksi perawatan tubuh dan wajah dari jenama yang ternama. Tapi kalau x ad duit kat susahkan diri sendiri ja baik kita buat  "ramuan kecantikan" Anda dari bahan-bahan alami yang boleh didapat dengan harga murah?  Seperti resepi di bawah ini.

PENGHILANG MATA SEMBAB/BENGKAK
2uncang teh yang telah dugunakan ... letak dan tekap pada mata untuk 10 minit atau boleh juga gunakan timun .

MASKER UNTUK KULIT BERMINYAK
1 buah pisang masak
1 sdm madu
Hancurkan pisang di dalam mangkuk, aduk-aduk dengan madu. Oleskan di wajah, biar  selama 15 minit,

dan cuci.

MASKER UNTUK KULIT KERING
1/2 butir avocado
1/4 cangkir madu
Hancurkan avocado di dalam mangkuk, campur dengan madu hingga rata. Pakaikan di wajah selama 10 minit, dan cuci

MASKER PENCERAH KULIT
1/2 gelas pisang muda, potong dadu
1 sdt yoghurt
1 sdt madu
hancurkan semua bahan di dalam blender, pakaikan di wajah selama 10 minit. Setelah itu, bilas wajah dengan air dingin, keringkan, dan sapu dengan pelembab.

SCRUB ANTIOKSIDAN
1 genggam kacang almond
1 kulit limau
1 cangkir minyak zaitun
hancurkan  dengan blender (jangan terlalu halus), gunakan sebagai scrub wajah atau kulit tubuh.

GARAM MANDI DETOKSIFIKASI
3/4  garam mandi
1/4  baking soda
4 titis essential oil
Campurkan garam dan baking soda. ratakan , titis dengan essential oil. Masukkan campuran ini ke dalam bath tub Anda sebelum berendam.





selamat mencuba ...

RAHSIA AWET MUDA

Awet muda


(1) Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yg baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur.
( kalau x leh nk tanam kumpul dulu pastu tanam sekali ) 
(2) Sejurus bangun pagi, sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah anda dgn air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.
3) Sentiasa Tersenyum dan bersifat pemaaf
4)Tidur Yang cukup 
5) Bangun Awal pagi sebelum matahari terbit . hirup udara segar ...( pas tu  nak tdo ..tdo jer balik yang penting bangun pagi dulu ) 
6) Amalkan minum air Buah sekurang - kurang nya 3 kali seminggu .

ps : kalau betul - betul menafaat kan nya insyallah ...

Tuesday, March 22, 2011

INTAI - INTAI MUMMY ALIA

ALIA CHINTAMANIK   tu nama mummy alia dalam facebook .. mummy baru ja kenal mummy Alia single mummy  yang membesarkan anak dengan bisnes yang sangat menarik .. menjahit manik kalau tengok sentuhan mummy Alia  ... mummy sangat - sangat kagum ..rasanya kalau nak menjahit manik mesti ada kesabaran .. teliti .. dan seni .. kalau suruh mummy hihihi jadi macam satu baju tu lah setengah jalan .. rupanya bisnes menjahit manik ini satu bisnes yang pendapatan yang agak lumayan ... sehelai baju boleh mencecah ratusan ringgit ...kalau ader rezeki nanti kita minta mummy Alia buat kelas jahit Manik untuk kita semua..Insyallah ..



ps:Ucapan untuk mummy Alia ... semoga bisnes mummy bertambah maju bole sponser mummy baju sepasang kan kan kan ...all the best mummy Alia

Monday, March 21, 2011

1st Gathering HOT MUMMY

Syukur alhamdulilah akhirnya segala yang dirancang berjalan dengan lancar .. tanggal 19 March 2011di Putra Hotel KL.. itu 1st gathering HOT MUMMY GROUP .. walaupun x ramai sangat yang datang tapi tetap meriah ..lebih kurang 20 orang - mummy - mummy yang hadir  sungguh meriah  ,
Mummy samapi 12.10 terlambat sedikit masa sampai mummy yang lain dah sampai sedang menunggu .kesian terpaksa menunggu organizer event ,,heheh sorry eik .. then kita org  dah dibooking kan tempat untuk 20 orang . masing - masing duduk dan berborak sementara menunggu ada 5-6 orang lagi yang belum sampai .. seronok sebenarnya dapat berkenalan dengan semua mummy - mummy dan yang paling penting tak ada rasa segan silu .. semuanya sama .. syukur .. lebih kurang 1.00tghari  kami memulakan majlis dengan beramah mesra dengan lauk pauk ( makan lerrr) makan kenyang - kenyang  hari ni hilang semua diet..

at 2.00 start small meting .. perbincangan tentang plan Hot mummy Group , Mummy ader buat kata - kata aluan .. cewahhh ..hihi menerangkan tentang hot mummy yang akan didaftar sebagai pertubuhan yang sah .. megadakan aktiviti sukan , charity dan macam - macam lagi termasuklah gala dinner yang akan diadakan bulan July 2011 nanti  ( insyallah ) harap  masa Gala Dinner nanti ramailah mummy- mummy yang akan hadir .
walaubagaimana pun selepas Buffet lunch ni akan dimulakan dengan majlis bacaan yasin . dan mummy yang nk tumpang buat kenduri arwah pun boleh lah nanti .. tarikh masih lagi belum ditetapkan ... insyallah sebelum gala Dinner ....
kemudiannya  majlis diteruskan dengan pelantikan  ahli jawatan kuasa  ...
perlantikan akan diumum kan oleh setiausaha majlis nanti .. tunggu ya
itu saja yang mummy boleh bercerita sedikit tentang 1st gathering hot mummy yang sangat meriah ...

hotz mummy




seisi memperkenalkan diri 




akhir sekali Mummy - mummy yang berbisnes mulalah memperkenalkan produk masing - masing .. ader yang bayak produk kesihatan , makeup dan macam- macam lagi .. meriah sangat ..

ps : kat sini ader gambar masa gathering tapi kalau nk tgk banyak lagi kena tgk dalam facebook queens mummy ...

Friday, March 18, 2011

10 RESEPI KURUSKAN BADAN



Mesti ramai yang nak kuruskan badan, kan? Tapi, untuk menguruskan badan anda ke tahap ideal, ia bukanlah semudah yang disangka. Perlukan komitmen untuk merealisasikannya. Berikan diri anda ruang, masa dan usah cepat berputus asa. Mesti boleh!
Kalau anda beriya-iya nak kuruskan badan, sebaik-baiknya usahakannya secara semulajadi. Dengan menggabungkan 2 aspek iaitu pemakanan seimbang dan senaman yang konsisten. Biarpun hasilnya lambat sedikit, ianya pasti berbaloi.

Salah satu kebaikannya dapat anda lihat melalui kulit. Kulit akan kekal sihat dan tetap tegang sama seperti sebelumnya.


Justeru, terdapat 10 tips ringkas yang boleh u all amalkan demi mencapai impian tersebut iaitu:


1. Tetapkan matlamat u all untuk mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan. Iaitu penurunan dalam lingkungan 0.5kg ke 1kg dalam seminggu.
Biasanya 0.5kg adalah angka yang biasa yang mampu dicapai oleh kebanyakan kita. Tapi jangan terlalu memaksa jika anda tak mencapai sasaran awal. Jika anda dapat kurangkan 0.1kg pun dah bagus untuk permulaan.
2. Sebaiknya, lupakan niat u all untuk mengambil sebarang ubat-ubatan dengan tujuan menurunkan berat badan. Lebih-lebih lagi tanpa mendapat nasihat atau kebenaran doktor plak tu.
Bagi anda yang nak menjaga otot, boleh ambil suplemen seperti Glutamin setiap hari selepas sesi senaman.
3. Ambil makanan dan minuman yang rendah kalori dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Kurangkanlah sebanyak 500 kalori sehari untuk tujuan mengurangkan berat badan.
Kurangkan juga pengambilan makanan ataupun minuman yang manis (kandungan gula yang tinggi). Lebihkanlah memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
4. Elakkan memakan makanan ringan di antara waktu makan. Sebaliknya, u all boleh gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak). Ataupun makan saja buah-buahan sebagai ganti.
5. Banyakkan minum air mineral dan jangan meminum minuman beralkohol.
6. Tetapkan waktu makan anda setiap hari.


Contoh:


Sarapan di antara jam 7.00 ke 7.30 pagi,


Makan di antara waktu pagi dan tengahari (10.00 - 11.00 pagi),


Makan tengahari (12.30 tengahari - 1.30 petang)


Minum petang (3.30 - 4.00 petang)


Makan malam (6.30 petang - 7.30 malam)

Kemudian, disiplinkan diri anda agar makan pada waktu yang ditetapkan. Jika dicepatkan atau dilambatkan sedikit pun tak mengapa. Ikut keadaan dan kesesuaian anda.
7. Makanlah di ruang makan dan bukannya di depan tv.
8. Biasakan diri menggunakan pinggan yang lebih kecil semasa makan. Tujuannya supaya anda tidak mengambil terlalu banyak atau menambah lauk-pauk yang berlemak atau berkalori tinggi.
9. Penuhkan hari anda dengan melakukan aktiviti tertentu bagi mengelakkan daripada asyik teringatkan makanan.


Sebagai contoh:
Lakukan aktiviti senaman 3 hingga 5 kali seminggu. Lakukan selama 30 minit setiap hari.
Anda juga boleh pecahkan kepada 3 sesi setiap hari. Iaitu 10 minit untuk setiap sesi. Boleh buat 10 minit di waktu pagi, 10 minit pada waktu tengahari dan 10 minit sewaktu petang.
10. Akhir sekali, pastikan anda mendapatkan rehat secukupnya. Contohnya waktu tidur. Tidurlah dalam 6 hingga 8 jam sehari.
Semoga 10 tips kuruskan badan di atas dapat membantu anda kelihatan lebih langsing ataupun mendapatkan berat badan yang ideal.


Selamat Mencuba!


p.s: U all masih tak puas hati dengan cara menguruskan atau menurunkan berat badan di atas tadi?
p.p.s: Apakan daya, itulah saja yang termampu mummy kongsikan pada ruangan ini.

KEMPISKAN PERUT

Dua senaman mengempiskan perut telah pun selamat mummy kongsikan disini. Dua lagi senaman yang seterusnya adalah "back extension" dan "upper body crunch".
Tanpa berlengah, jom kita tengok langkah-langkah untuk membuat kedua-dua senaman tersebut.
C. Back Extension


1. Memula, anda perlu berlutut dengan kedua lutut dan tapak tangan mencecah lantai.
2. Pastikan bahagian kepala hingga punggung anda dalam keadaan lurus.
3. Kemudian, secara perlahan-lahan angkatkan tangan kiri anda ke atas. Pada masa yang sama, angkat juga kaki kanan anda.
senaman back extension
Senaman back extension - health.msn.com
4. Semasa berkeadaan seperti di atas, bertahanlah dalam kiraan lima.
5. Setelah itu, kembalilah ke posisi asal perlahan-lahan sambil melepaskan nafas ya.
Lakukan sebanyak dua set di mana setiap set mengandungi 10-15 kali ulangan. Selepas selesai mengangkat tangan kiri dan kaki kanan, tukarlah posisi kepada mengangkat tangan kanan dan kaki kiri.


D. Upper Body Crunch
1. Anda berdiri tegak sambil kaki dibuka lebar sedikit.
2. Letakkan pula kedua-dua tapak tangan di sisi kepala anda dengan tangan ditekankan sedikit.
3. Kemudian, tahan perut dan tarik nafas sedalam-dalamnya dengan perlahan.
4. Seterusnya, bengkokkan bahagian sisi pinggang anda ke kanan sehinggalah terasa seperti ada tarikan.
5. Anda tahanlah dalam kiraan lima ya.
6. Selepas itu, kembalilah ke posisi asal secara perlahan-lahan.
7. Kini, anda ulang semula langkah tahan perut dan tarik nafas; serta gerakkan bahagian sisi pinggang ke sebelah kiri pula hingga ada rasa seperti tarikan. Tahanlah dalam kiraan lima.
8. Semasa bahagian sisi pinggang anda dibengkokkan ke kanan dan kiri, pastikan pinggul anda tetap menghadap ke depan.
Sama seperti senaman back extension, ulangi senaman ini sebanyak dua set di mana setiap set mengandungi 10-15 kali ulangan. Pastikan anda buat sebelah kanan dua set dan sebelah kiri juga dua set. :)
Mudah-mudahan dengan mengamalkan empat senaman berikut dapat merealisasikan impian anda untuk kempiskan perut buncit.


BUAT JGN X BUAT !

Thursday, March 17, 2011

MENU DIET 4





Breakfast

  • 1 bowl quaker oat with milk

Snack

  • 1 slice of apple  

Lunch

  • Orange juice
  • sandwich egg / with fried potato 

Dinner

  • grill chicken
  • plain water
Ensure you drink plenty of water - aim for 8-10 glasses per day.

MENU DIET 3



Breakfast

  • 2 Slices Whole Wheat Toast with 1 tsp Butter
  • Fresh Orange

Snack

  • 1 slice of Kuih ( curry puff or other)

Lunch

  • 2 spoon of rice
  • stew vege with oyster sauce
  • 1 piece fried chicken
  • Apple Juice

Dinner

  • 2 piece low fat bread with butter
  • or
  • quaker oat
Ensure you drink plenty of water - aim for 8-10 glasses per day.

Monday, March 14, 2011

MENGUBAH PENAMPILAN DIRI


Kali ini mummy nak share pasal tips bagi anda semua yang ingin merubah penampilan diri anda menjadi lebih menarik lagi.
Oke… sekarang kita mulai dari awal kenapa penampilan yang menarik akan memperngaruhi kualiti hidup korang Walaupun ada pepatah yang mengatakan
Jangan Menilai Seseorang Dari Penampilannya…
Tapi penampilan tentu saja berpengaruh besar [ walaupun tidak terlalu besar :) ]bagi kehidupan anda. Sebagai contoh sering kali dalam setiap iklan perkerjaan  anda pasti akan membaca sebuah persyaratan yang mengatakan “Berpenampilan Menarik“,  itu hanya satu contoh kecil bagaimana penampilan akan mempengaruhi salah satu aspek kehidupan korang.
Jadi bagaimana korang bole sedikit demi sedikit mengubah kehidupan korang hanya dengan mengubah penampilan diri.
Tapi sebelumnya pernahkah anda mendengar ada sebuah kalimat yang mendengar “Ubahlah Penampilan Anda Terlebih Dahulu Jika Anda Ingin Di Hormati Orang Lain“? Bagaimana  seorang yang berpenampilan compang-camping akan dihormati orang yang baru saja melihatnya? Apakah seorang Bos yang memakai pakaian Cleaning Service akan tetap di panggil Bos oleh tamu yang baru saja menemuinya, bahkan mungkin tamu tersebut akan menyuruhnya untuk memanggilkan Bosnya padahal dialah Bosnya? pikir dan ajwab sendiri !!
ok sekarang kita mula dengan tips yang telah mummy sebutkan sebelumnya.
  1. Pakailah Pakaian Yang Rapi. Pakaian yang rapih tentu saja akan membuat penampilan akan terlihat semakin rapi.
  2. Pakailah Pakain Yang Bersih. Selain pakaian yang rapih, kebersihan pakaian dan diri anda pun berpengaruh bagi penampilan anda.
  3. Pilihlah Paduan Pakaian Yang Serasi. Perpaduan dari baju dan celana anda akan turut menentukan penampilan anda.
  4. Pakailah Parfum atau Wewangian. Setelah pakaian anda rapih, bersih dan serasi jangan lupa untuk pakai parfun yang sesuai dengan karakter anda. Karena jika hanya pakaian anda yang terlihat menarik tapi tercium bau badan dari diri anda maka itu akan mengurangi kesan menarik dari diri anda.
  5. Sesuaikan Pakaian Anda Dengan Situasi. Sesuaikanlah pakaian anda dengan situasi atau keadaan yang ada, jika anda akan pergi ke undangan jangan sampai anda memakai pakaian kaos. hehe… Tentu saja pasti orang lain akan menganggap anda orang aneh.
  6. Sisir Rambut Anda Dengan Rapih. dan terakhir
  7. Jangan Lupa Untuk Tetap Melakukan 3S (Senyum, Salam, Sapa). Jika pakaian dan penampilan anda sudah menarik jangan lupa untuk tetap melakukan Senyum, Salam dan Sapa agar anda terlihat lebih menarik lagi.
Selain daripada itu .... 
Berapa kali dalam sehari Anda berdiri di depan cermin untuk memastikan penampilan Anda benar-benar cantik?
ada yang mengatakan kebanyakan dari kita tidak terlihat cantik karena kita tidak melakukan perawatan yang tepat kepada diri sendiri.

Rahsia kecantikan terletak pada tangan kita sendiri. Ini tidak bererti mesti rumit atau berbelanja mahal.

Berikut beberapa tips sederhana yang akan membuat Anda terlihat lebih cantik dan menarik.

1. Merawat rambut
Rambut panjang harus dirapi secara teratur. Tidak hanya rambut akan terlihat sehat tapi juga menghilangkan kusam dan kesan tidak rata. Jika ingin mewarna rambut, pilih warna yang mendekati warna alami dan sesuaikan dengan warna kulit.
2. Gunakan lotion secara teratur
Menggunakan lotion atau krim akan menjaga kulit tetap halus dan lembut. Gunakan pula tabir surya agar terhindar dari bahaya sengatan matahari.
Sebelum tidur, cuci wajah dengan pembersih dan oleskan krim malam sehingga Anda merasa segar keesokan harinya.
3. Bersihkan kuku
Perawatan jari dan kuku terkadang terabai. Bersihkan kuku dan rapikan secara teratur. Jika kuku terlalu pendek, Anda dapat memberikan warna kuku untuk membuatnya lebih menarik.
4. Melakukan pedicure
Jari jemari yang pecah-pecah jelas tidak terlihat bagus. Lakukan urutan kaki secara berkala serta menjaga jari-jari kaki tetap bersih.

5. Pilih parfum yang sesuai
Aroma parfum dapat mempengaruhi suasana hati Anda dan juga suasana hati orang lain. Jadi berhati-hatilah saat memilih jenis parfum.
6. Olahraga / yoga
Olahraga tidak hanya dapat mengendalikan berat badan, tetapi juga membuat badan tetap sehat. Anda juga dapat melakukan yoga dan beberapa menit meditasi agar terlihat segar dan agar wajah Anda memancarkan cahaya alami.
7. Minum banyak air
Minum air akan melembabkan kulit. Kulit kering membuat Anda terlihat kusam. Cobalah untuk minum setidaknya 8 gelas air setiap hari.
8. Tidur cukup
Cuba tidur 6 sampai 8 jam setiap hari agar badan terasa segar dan tampak cantik keesokan harinya.
Semua ni penting tapi saya sendiri terMISS heheheeh..:)

Sebagai isteri kecantikan dan kesihatan amat penting,bukan masa anak dara jer kena jaga,dah jadi isteri orang lagi kena jaga...:)



Friday, March 11, 2011

LYCHEE FLAN ....

RECEIPT SPECIALLY UNTUK MUMMY YATI  YG TGH MENGIDAM ....


Bahan - Bahan: ( Untuk Loyang 9" )
1 liter air
25g agar-agar or instant agar-agar
1 tin buah laici
1 tin susu cair
1 cawan Gula (130g)
1 tin buah peach - separuh tin potong kecil2 dan separuh lagi utk hiasan
Cara-cara Didihkan air dengan agar-agar.
Setelah mendidih, masukkan gula.
Blend buah laici dengan susu cair dan masukkan ke dalam adunan agar-agar tadi.Masuk kan jus peach dan peach yg dah dihancurkan.
Biarkan mendidih sebentar. Sesuaikan rasa manis. Sebab laici dan sirap dalam tin agak manis. Curahkan kedalam loyang dan sejukkan. 

DAGING SO-UN MASAK LEMAK BELACAN ...

Bahan - Bahan 


  • Daging yang direbus  dan potong nipis
  • sambal belacan yg dah dikisar
  • halia& serai
  • kunyit hidup ( atau serbuk kunyit )
  • bawang besar
  • Soh - Un
  • Santan 
  • Daun Kunyit .. mewangikan 
  • Minyak , Garam secukup rasa
-----------------
Masukkan minyak dalam periuk - panaskan 
masukkan daging yang dah di goreng
masukkan bawang , halia ,serai,bawang,kunyit yang dah di blender sekali
Masukkan sambal belacan 
gaul  hingga sebati dan kekuningan 
masukkan santan ...daun Kunyit
biarkan mendidih ..kacau 
dan masukkan soh un ..

kacau sehingga soh un kembang--SIAP

Ini resipi mummy sendiri ..cubalah ..sedap daging dgn soh un ...
-------------------------






Cara Hilangkan Lebam Bawah Mata




Lingkaran hitam bawah mata seringkali menjadi masalah terutama kepada wanita. Mereka sering menutupinya dengan memakai cermin mata gelap. Namun begitu, mereka tidak perlu risau lagi setelah mengamalkan petua ini yang hanya menggunakan sebiji kentang. Senang jerr.

Ikuti cara2 seperti berikut;
1. Ambil 1/2 atau sebiji kentang.
2. Kupas kulit kentang tadi dan bersihkannya sebelum kisarkan ia sampai halus.
3. Kemudian, letakkan kentang yang telah dikisar tadi di atas sehelai kain lembut dan bersih.
4. Sapukannya pada bahagian bawah mata anda yang bermasalah secara perlahan-lahan.
5. Pastikan juga sapuan tersebut tidak kena pada mata.
6. Biarkan sapuan tadi menyerap pada kulit di bahagian bawah mata kira-kira dalam 15 ke 20 minit.
7. Selepas itu, barulah anda basuh bahagian tersebut dengan air bersih.
8. Amalkan  ini setiap hari jika anda berkesempatan. Jika diizinkanNya, lingkaran hitam pada bawah mata anda boleh dihilangkan.

Selamat Mencuba dan Berjaya!

Sunday, March 6, 2011

MELURUSKAN RAMBUT KERINTING

Mummy yang teringin kan rambut yang lurus semulajadi dan malas nk kesalon boleh try petua ini :

Perah sebiji kelapa dan ambil patinya sahaja Campurkan dgn air limau nipis. Simpan santan pekat ini di dalam peti ais sehingga atasnya menyerupai krim. Gunakan krim ini utk disapukan pada kulit kepala dan rambut keseluruhannya. Tutup kepala dgn tuala sehingga 1 jam barulah dibilas dgn bersih. Lakukan 3 kali seminggu. Anda akan dapati rambut kerinting akan lurus sedikit demi sedikit.

Selamat mencuba

BUNGAH CENGKIH & MADU HILANGKAN BAU NAFAS

Bungah cengkih atau nama english nya Clove boleh digunakan untuk masakan dan juga boleh dijadikan minyak , Selain daripada itu sekiranya kita mempunyai bau nafas yg kurang menyenangkan boleh juga mengamalkan petua ini :
Rebus Secamca Bunga Cengkih hingga kembang kemudian 
Ambil secamca air  cengkih campurkan secamca madu .. dan Minum 

( Air Cengkih yang direbus boleh disimpan didalam peti sejuk) 

Amalkan setiap malam dan pagi  insyallah 

RESEPI MUMMY YATY

TEPUNG GOMAK / ABUK ABUK


Bahan - Bahan

tepung pulut, air
inti kelapa
kacang Hijau (dlm 1 cwn, dgoreng tnpa myk hingga kperang2an)

Blend kcang Hijau yg dgoreng. blend smpai jdi btul2 halus(nma pon abuk2 kan....). tepung pulut bncuh ngan air...gintil,Letakkan inti, rebus, cm buah mlaka..angkat..tos n gaul ngan serbuk kcang td..penyek2 kan untuk mndptkan bentuk..

slamat mncuba

KUIH ULAT BULU 

Bahan- Bahan

tepung pulut. 
inti klapa(cm inti ketayap)
pwarna keladi
klapa kering(bli yg dlm peket je)

bancuh tepung pulut ngan air.masukkan pwarna. uli, gintil..buh inti..  rebus..dh masak gaul ngan klapa kering..
ready to eat ..

Saturday, March 5, 2011

MENU DIET 2

Breakfast

  • 2 Slices Whole Wheat Toast with 1 tsp Butter
  • 1/2 Cup Canned Fruit Cocktail (Fruit Salad) - in natural juice only
  • 8 oz (1 cup) Trim (1%) Milk

Snack

  • 1 Medium-Size Apple

Lunch

  • Mix vege  or Stir Vege with black pepper

Dinner

  • Medium Baked Potato
  • 3 oz (~85g) Sirloin Steak
  • 1 Teaspoon olive or canola oil (cooking)
  • or
  • 1 Cup Mixed Vegetables
Ensure you drink plenty of water - aim for 8-10 glasses per day.

MENU DIET 1


Breakfast

  • 1 Cup Fruit Juice
  • 1/2 Cup Oatmeal
  • 1 Cup Low-Fat Yogurt
  • Black Coffee or Herbal Tea

Snack

  • Smoothie
(1 Cup Berries blended with 1 Cup Trim (1%) Milk and Ice Cubes).

Lunch

  • 2 Slices Whole Wheat Bread
  • 1/2 Cup Tuna (in water only)
  • Salad (Tomato, Cucumber, Lettuce) with 1 teaspoon mayonnaise + 1/2 tbsp olive oil.

Dinner

  • 3.5 oz (~100g) chicken breast (skinless boneless) - cook in griller.
  • 1 Cup Broccoli
  • 1/2 Cup Brown Rice ( IF U WANT ) 

HP IN MEMORY ....

Hot Mummy Group

Assalamualaikum dan Salam sejahtera ,

Saya Mummy Anna Founder untuk Hot Mummy Group , dan Queens Mummy (FB) pertama sekali terima kasih yang tak terhingga buat kawan - kawan dan follower Hot Mummy Group dan Queens Mummy tanpa anda tak adalah group ini .
Disini saya ceritakan sedikit tentang lakar belakang saya ..saya mummy pada 3 orang anak ..berkerja dan dalam masa yang sama meguruskan bisnes kecil kecilan ..mempunyai suami yang penyayang san sentiasa memberi sokongan atas segala kerja dan apa saja yang saya lakukan ...

Tujuan Hot Mummy ditubuhkan adalah untuk bertukar- tukar pendapat , menambah kawan - kawan dan dalam masa yang sama megeratkan silatulrahim .. moga segala yang diimpikan akan menjadi kenyataan aminn....