Saturday, August 20, 2011

Kemana arah anak - anak kita


Masa kita dulu, tak ada peluang untuk berbincang dengan ayah dan ibu pasal kerjaya masa depan. Ayah tak tahu apa. Begitu juga emak.
Seingat saya, masa di sekolah rendah dulu, setiap tahun ada borang yang perlu diisi tentang cita-cita. Tiga kerjaya yang popular pada masa itu adalah guru, polis, dan askar. Kerjaya yang lain-lain mungkin tidak tahu atau tidak didedahkan. 

uru, memang menjadi pilihan utama kerana kita selalu tengok guru kita. Begitu berautoriti dengan sebatang rotan ke sana ke sini di kawasan sekolah...

Polis dan askar pula mungkin kerana mereka nampak segak dan cantik dalam 'uniform'.

Pada masa kini, keadaan telah berubah. Informasi berada di hujung jari. Kita boleh tahu apa kerjaya dan maklumat tentang kerjaya tersebut dengan hanya menaip di komputer. Anak-anak kita mempunyai akses tentang maklumat kerjaya lebih baik berbanding dengan zaman kita. Tambahan pula, di sekolah ada guru kaunseling dan kerjaya.

Oleh yang demikian, skop pilihan kerjaya pelajar telah menjadi luas. Mereka mempunyai banyak pilihan untuk 'mengabdikan' diri mereka di masa depan sehinggalah mereka pencen.

Tetapi kadang-kadang, bila terlampau banyak pilihan juga menyusahkan. Membuatkan kita rambang mata dan sukar untuk membuat pilihan...

Masa inilah kita bertanya atau berbincang dengan ibubapa kerana takut-takut kita memilih bidang yang kurang sesuai dan akhirnya kita 'stuck' kat situ sepanjang hidup. Tetapi ada juga di kalangan masyarakat yang belajar di universiti bidang lain tetapi apabila bekerja di bidang lain. Jumlahnya tak ramai...

Setelah memilih kerjaya yang ingin kita ceburi atau tempohi, maka kita perlu belajar sedaya yang mampu bagi memenuhi kriteria kelulusan dalam matapelajaran-matapelajaran yang diperlukan di peringkat SPM. Bila kita cemerlang dalam SPM, pilihan kita untuk ke universiti agak luas. Begitu juga dengan peluang untuk mendapat bantuan biasiswa atau pinjaman...

Universiti yang ingin kita masuki juga seharusnya mendapat pengiktirafan dari pihak kerajaan. Ijazah dari universiti yang tidak diiktiraf hanya memberikan seseorang individu itu ilmu tetapi peluang pekerjaan mereka di sektor awam menjadi agak sukar.

Dalam kita hidup berjamaah, seharusnya perancangan kerjaya anak-anak selari dengan perancangan jamaah. Kita perlu ada anak-anak kita dalam semua perjawatan! Ada doktor, peguam, pensyarah, saintis, ustaz, askar, polis, pegawai tadbir & diplomatik, malah dalam politikpun perlu ada, disamping usahawan atau ahli perniagaan.

Semua perjawatan itu perlu dalam merealisasikan dakwah kita ke arah pembentukan negara Islam.

Kalau anak kita seorang doktor, biarlah ia menjadi seorang doktor yang islamik. Begitu juga kerjaya yang lain, menjadi seorang ahli politik tetapi ahli politik yang islamik. Tidak membeli banglo yang berjuta-juta diatas tangisan rakyat yang miskin dan daif. Tidak memiliki harta banyak tetapi rakyat susah.

Begitu juga peguam, polis, dan lain-lain. Menjadi seorang yang amanah, tidak rasuah, beretika kepada Allah, Rasul dan masyarakat.

Walau apapun perancangan, kecenderungan anak untuk menjadi 'apa' yang lebih penting! Kita hanya boleh memupuk semangat mereka ke arah perancangan kita tetapi 'at the end', dia yang akan belajar dan berkecimpung dalam bidang tersebut.

Anak-anak juga tidak mahu di'dictate' apa yang dia perlu 'jadi'... Biar mereka meneroka sendiri dengan bantuan, sokongan dan pengaruh dari kita.

Yang penting, kita tidak melemahkan atau mematahkan semangatnya yang berkobar-kobar itu. Cumanya, kita perlu memberi penjelasan dengan baik kepada anak-anak supaya mereka tidak akan menyesal kelak dengan pilihan mereka. Anak-anak, kadang-kadang kurang faham dan tidak mempunyai pandangan jangka panjang. Apa yang mereka nampak hanya untuk beberapa tahun ke depan.

Keterbukaan kita untuk menerima pilihan kerjaya anak-anak juga penting.

Begitu juga anak-anak, mereka seharusnya membuka minda untuk menerima input dari kita sebelum mereka memproses maklumat untuk memilih bidang kerjaya mereka...

Akhirnya, terserahlah kepada mereka...

EGO

EGO kalau pada fahaman mummy adalah satu sikap dan perangai seseorang yang sombong dan riak tapi selalunya sikap ego tak boleh memberi apa - apa keuntungan pun.. malah merugikan .. teringat tentang seorang kawan yang terlalu ego sampaikan terpaksa bergolok bergadai kereta dek sikap ego .. kesian bila kita lihat orang yang macam ni .. mana tidak nya ...sikap ego itu sendiri boleh membuat seseorang itu hilang kawan hilang rasa hormat dan paling menyedihkan hilang kawalan diri...
     kalau kita bercakap tentang sikap ego . golongan yang selalu dikaitkan dengan ego selalunya lelaki .. tapi perempuan juga x kurang handaldalam hal - hal ego  ni .. al maklumlah EGO ini pun berkait rapat dengan nafsu ... kalau ego seseorang lelaki mmg boleh nampak terang - terang tapi kalau perempuan pulak mmg pandai selindung maka timbullah hipokrit .. satu lagi sikap yang kebanyakkan manusia ada ...  Macamana nak hilangkan rasa ego ? mummy rasa mesti ada cara kan .. mungkin dengan cara berdiam dan berfikir tentang kesalahan diri .. belajar menerima kesalahan diri sendiri dan belajar menjadi pemaaf ...

  Ego ego .. kalau mummy ada sikap ego .. tolong pergi jauh - jauh .. rasa x sanggup kehilangan kawan dek kerana sikap itu ...

Wednesday, August 10, 2011

wanita dan rokok

Dalam masa lima tahun terakhir ini selalu sangat nampak wanita merokok dimerata- rata tempat ,Dulu sangat jarang kecuali di cafe ,pub dan resto.Sekarang rupanya sudah sangat meluas dan tak ada lagi rasa pelik semaunya nampak normal jer sekarang :-)

Angka statistik dari Laporan WHO mengatakan bahwa jumlah perokok meningkat 2.1% per tahun di negara berkembang, sedangkan dinegara maju angka ini menurun sekitar 1.1% per tahun. Penelitian di Jakarta menunjukkan 64.8% laki-laki dan 9.8% perempuan dengan usia di atas 13 tahun adalah perokok.

Rokok dan perempuan? Hal ini telah melibatkan permasalahan tentang gender, femininitas, kesihatan janin, kanser payudara, kanker rahim, penampilan diri, dan gaya hidup.Perempuan merokok adalah sebuah problematika klasik. Dua hal penting masalah perempuan dengan rokok ialah dimulai dengan masalah kesihatan.

Dalam masalah kesihatan, banyak berita yang memaparkan tentang berbagai penyakit akibat kebiasaan merokok.Diantaranya batuk kering, kanser paru-paru, kanker mulut, dan sebagainya. Merokok juga menimbulkan perasaan takut, gementar, bimbang, resah, melemahkan akal, mengurangi nafsu makan, menguningkan wajah dan gigi, menyempitkan pernafasan, menjadikan manusia malas dan lemah, dan lain-lain.

Setiap kali kita menyalakan rokok, maka denyut jantung bertambah, kemampuan jantung membawa oksigen berkurang,HDL turun, dan menyebabkan pengaktifan platelet (sel-sel penggumpal darah). Orang seringkali tidak mau berhenti merokok karena alasan takut gemuk karena ngemil sebagai pengganti rokok membuat berat badan bertambah.Namun, mereka tidak menyadari bahwa risiko penyakit jantung akibat merokok setara dengan 100 pon kelebihan berat badan.

Setiap orang yang merokok, lelaki atau perempuan, pastinya mereka mengetahui bahaya dari merokok. Tapi, mengapa masih tetap mempertahankan sikap merokok?Perempuan perokok sudah memilih merokok sebagai gaya hidup mereka dengan segala bahaya dan risiko yang akan ditanggungnya sendiri.



** masalah nyer sekarang .. haku pun smoker women ..kikiki

Thursday, July 28, 2011

SI SUAMI PEDULIKANLAH ISTERI MU ....berkongsi cerita Mummy Adila

Ada aku peduli isteri dan anak2ku sudah makan atau belum...Ada aku peduli jika isteriku tak sempat makan kerana sibuk melayan anak-anak....Ada aku peduli jika isteriku masih di dapur menyediakan keperluan pagi esok ketika aku sedang berdengkur...Ada aku peduli siapa yang membelikan sabun mandi, ubat gigi dan meletakkannya di dalam bilik aku bersiram....Ada aku peduli dah berapa lama isteri aku begitu setia menggosok kain bajuku...

Ada aku peduli bagaimana layanan yg isteriku dambakan dari aku seorang suami...Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku pulang kerumah dengan wajah kusam dan masam....Ada aku peduli adakah wang yang masih bersisa utk isteri dan anakku ketika aku hendak kepergian....Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku tidak pernah menelefonnya ketika aku bertugas di luar.....Ada aku peduli berapa harga gincu jika isteriku ingin memerahkan bibir yang pudar ditelan masa....Ada aku peduli bilakah kali terakhir aku menghadiahkan minyak wangi kepada isteriku...

Ada aku peduli bila kali terakhir aku membelikan pakaian utk wanita yg rela menjadi isteriku..menjadi ibu anak-anakku Ada aku peduli kenapa isteriku terlelap bersama linangan airmata....Ada aku peduli jika isteriku terjaga di tengah malam kerana dengkurku......dan aku terus nyenyak tidur dibuai mimpi indah seorang lelaki....

Tiba-tiba aku MENJADI PEDULI dan MENGAMBIL PEDULI

Ketika telefon isteriku berdering di malam hari...Ketika isteriku mula belajar ber sms..dan berchatting...Ketika isteriku kembali berhias seperti ketika aku mula jatuh hati padanya...Ketika isteriku sanggup tidak makan malam kerana mahu menjaga badan ...Ketika isteriku tidak meminta lagi aku menjadi imamnya....Ketika isteriku memilih tidur bersama anak-anakku.....Ketika dia tidak lagi mencium tanganku ketika aku hendak pergi ...Kini,aku baru ingin bertanya kenapa isteri aku dah tak peduli kat aku?

P/s : Tidak ada manusia yang sempurna baik suami ataupun isteri.Jangan mengharap dilayan seperti raja jika kita tidak pernah anggap isteri itu permaisuri hati kita. Jangan diharap bunga yang indah jika kita tidak pernah membajanya. Dan selalulah ingat,bila hati seorang wanita telah retak, dia boleh menjadi lebih keras daripada seorang lelaki

Thursday, July 21, 2011

MY LAST COFFEE IN HAWLETT PACKARD

Here the days come. MY LAST COFFEE IN HP .gone a miss the coffee  ( :-) .. today my last day with all HP frenz ...esspecially frenz in fonterra account .. going to miss u all ... started in feb13 , 2009 by that time kita orang berdua me and Aidi .. sama - sama lapor diri same date ... this my 1st job in IT .. memang zero pasal IT nih ... langsung x tahu aper - aper .. but big thanks to Kudin (aisa) yang jadi sifu aku masa tu ..... but before that tak lupa  to say thank you to Mr sarshi yang bring me in to HP and also my friend Eddy ( abg fizi ..hikhik...)and big bos !! Mr Chin ... tq so much ..
Talking about working with HP .. in 2 years ++ .. acctually this team  ader macam - macam hal masa mula - mula masuk aritu .. al maklumlah .. ( everywhere is the same) tapi bila dah lama - lama kat sini dah rasa macam close to all ... sharing  everthing a happy time and hard time as well .. Mr Harjit as our SME  yang  acctually orang sangat nampak garang ... but ... ok lah x la garang sangat  pun ... hehe .. tq harjit .. happy working with u ..ok here nk story sikit pasal karektor  staff - staff kat sini yang x boleh dilupakan ...

Chin  - understanding bos tq chin ...
Eddy - frenz and in the same time  tempat meluahkan rasa tidak pusa hati ( sorry eddy .. hihi)
Harjit - Frenz and bos yang cakap banyak ... pok pet pok pet ... but  kalau xder sunyi gak ...
Kudin - Adik and frenz .. yang sedang mencari jodoh .. jgn malu - malu kudin nanti lambat dapat jodoh
Nizam - Nadia hubby .. tapi sekarang dah kat philips acct ... very helpful.. tq nizam
Nadia - Ni pun adik and kawan yang sekarang dah naik pangkat .. tahniah nadia
Aidi - Ni kawan yang mmg banyak cakap ... Mr joker kat dalam fonterra ... tq aidi for being frenz...
Lyaa - Sugan wife .. tq lyaa be my frenz .. send my regards to sugan..
Kovin  - frenz yang dulu nya x cakap banyak tapi sekarang ..dah banyak mulut ... happy  to have u as a frenz
Chee Kuan : Chinese man  orang kuat UAP yang dah promoted ... congrats frenz..
Tommy : This hansome guy .. hahhaa... tq tommy for being frenz as well
Mun kit : A cameraman in fonterra acctually ... happy get know u man ... :-)
Specky  : Ahmad .. frenz and suara yang paling kuat kat fonterra .. hihi ..
Chai Shin : sweet gurl in fonterra ... diet everything ... :-) no cake no choclate
Sazrul : new frenz in fonterra ... happy  to have u as frenz.. sgt loyarr buruk..
Indra  / Micheal : Asia team ... happy working with u all . all the best guys..
Damian : hahha this silent man ... tq for belanja papa rich today !!!
Fahmi : A new frenz and x sangka lak bole jumpa org satu kampung dalam fonterra ...
and The last  once ...........
Apit ... : tq pit .. jadi adik yang mendengar cakap  kikiki.. no gossip group anymore .. ops.... ( '', )

** have a good time with u all  .. a happy moment for 6th place in Amizing Race HP  best giler masa tu walaupun dah pancit .. tahniah pada yang dah promoted to new title.. ( naik pangkat beb !!). soooooooooo.......... apa - apa  pun u guys rock !!! peace no war ...

ops !! sorang lagi  kawan .. Kishen ... dah resign before me ... nice to have u also kishen ...

@@ wish me all the best in new job ...

Monday, June 13, 2011

KALAU MASA BOLEH TERHENTI ..

Teringat zaman sekolah bangun kul 6  pagi ..mak masakkan air pastu mandi ..pas ja mandi makan roti gan milo .. bas pakdin datang depan umah .. semangat lagi nk kesekolah ... ataas bus kena angin sejuk tertido sekejap ... bila sampai sekolah ..letak ja beg dalam kelas terus lepak gan kwan- kawan sementara loceng nak berbunyi ... fuhhh best nyerr masa tu x yah pikir  tentang nak bayar hutang ..tentang duit kereta yang tertungguk ataupun loan bank.. bahagia rasanya ...
dalam kelas cikgu sibuk mengajar kita sibuk berborak gan kawan - kawan plan nk pratis menari kat belakang sekolah  punyalah seronok masa tu al maklumlah Sekolah Sultanah Asma  kalau berlatih menari kan belakang sekolah mmg sah sah .. budak - budak sekolah Tunku Rauzah leh nampak hihihi budak - budak lelaki so dalam masa yang sama dapat cuci mata ... teringat lak masa tu  nama budak tu Irwan iskandar  suka gila nama tu best  kan ??orangnyer pun boleh tahan masa tu lah masa zaman sekolah ...
Petang balik ja dari sekolah kena g mengaji al - quran dekat masjid .. siap makan mandi  cam biasalah kayuh basikal lah aku nk ker masjid bukan jauh pun tapi malas sebab mata dah gantuk perut dah kenyang tapi tetap bahagia kerana xyah pikir nak top up handphone ... :-)
kalau lah bole tukar masa aku nak jer tukar kesemuanya tukar yang tak baik kepada yang lebih baik ... tapi itu cuma angan - angan xda apa yang dapat diubah .. apa yg kita ada sekarang tetap kena lalui hadapi walaupun perit tetap juga  teruskan ... moGa kita semua sama - sama tabah lah hadapi apa ja yang telah tuhan tentukan ... insyallah

Thursday, May 19, 2011

KASIH SAYANG

Lama x menulis di blog ... bz betul sekarang .. mummy nak share pasa/l perasaan dan kasih - sayang ..
perasaan adalah satu rasa yang mmg x bole ditipu .. dia selalunya datang ikhlas dari hati bila ada rasa barulah wujudnya kasih sayang  ...betul ka org cakap perasaan tu dtg x kira masa .. tak kira siapa ? camana kalau  dengan kaum sejenis ... salah ker ?kalau tanya mummy mummy jawab tak salah bergantung pada cara kita mengatasi nya ...
Camana pulak dengan isteri orang yang tiba - tiba ada persaan sayang pada  lelaki lain ? mmm rasa nya pada zaman sekarang banyak yg berlaku begitu kan ...kalu ikutkan hukum berdosa .. dan mmg seseorg isteri itu x sepatutnya ada perasaan dengan org lain selain suami sendiri ....subhanalllah ... macam - macam hidup dan kehidupan kita sekarang dah terlalu lali dengan alam dan terlalu pelik ... isteri keluar berkerja ..suami kat umah jaga anak ... yang si suami pulak tunggu saja si isteri kuar rumah mulalak cal sana sini .. nak kuar bercinta ....

perempuan yang jatuh cinta dengan perempuan .... itu semua bermain dengan perasaan.. kadang - kadang kawan karib sendiri yg bertahun - tahun kita berkawan tiba - tiba bercinta dengan suami kita ... dimana silap kita ?


pokok pangkal nay berbalik pada cerita tadi kasih sayang megatasi segalanya.. korang rasa ...???

Tuesday, April 26, 2011

AKU HOTZ - BAB 1

Aku farah anak sulung dari 7 orang adik beradik ,mak dah ajar aku dari aku kecil lagi berdikari almaklumlah  adik kan ramai  dari umur 7 tahun dah ada 3 orang adik yang nak dijaga .. masa saya umo 7 tahun adik yang kecil pun baru umo 8 bulan . balik ja dari sekolah rutin aku tolong pegangkan adik yang 8 bulan tu sebab masa tu mak sibuk nak masak hidangkan makanan untuk kami yg kebulur ni ..hik hik ..pas ja makan  sibuk mandi - mandi nak pergi masjid megaji Quran .itulah rutin aku tiap - tiap hari sampai aku lah  aku masuk darjah 6 masu tu adik aku dah meningkat dari 3 orang ker 5 orang .. ramai kan ? mm riuh rendah dalam umah nak pulak time kami bergaduh .tapi yang sedihnya dalam cerita ni aku selalu kena marah dengan mak .. adik - adik buat salah pun aku gak yang kena adui tension nyerr lah masa tu  bukan main lagi .. kadang - kadang aku tunjuk juga perasaan .. aku jalan kuat - kuat hentak kaki biar jatuh semua barang lari masuk bilik satu kali lagi hempas pintu sekuat hati  ''Alongggggggggggggg melampau hang ni kan !!!'' ( mak dah menjerit) pastu hati rasa buat tapi bercampur dengan takut ader jugak ... hihi
Nak tahu lagi pasal aku ? masa kau masuk ja darjah 6 aku dah mula belajar merayap .. balik ja dari sekolah aku singgah umah kawan - kawan alasan buat homework hahah bukan nyer apa itu salah satu alasan tak mau jaga adik. aku akan pastikan paling lewat pukul 6 aku sampai rumah  makan kat umah kawan - kawan ja lagipun aku seronok kalau kat umah kawan mak dioorg selalu manjakan aku  cakap pun lembut - lembut gan aku .satu hari tu aku balik dari sekolah kawan aku (kawan baik) Azliza ajak turun town .. tu lah 1st time aku turun town tanpa mak dan abah .. takut ni jangan cakap la memang takut sangat ya lah kita masa tu baru darjah enam .. jalan dalam town semua orang tua - tua... pastu masa nak balik  tunggu punya tunggu semau bas sesak penuh gila .tahu pukul bapa aku sampai rumah ? 8 malam .. dari jalan besar nak jalan kaki kerumah tu macam nak terkencing  yer lah masa tu mana ada handphone tahu dah memang balik siap la aku gan tali pinggang .. sampai depan pintu dah x payah ketuk pintu  .. mak aku dah terbeliak biji mata tunggu depan pintu .. dah x boleh nak bohong lagi dah sebab mak dan abah memang dah pi cari aku kat umah kawan - kawan aku  pecah tembelang menangis la aku terjerit - jerit sakit kena gan tali pinggang .. yang sedih tu adik - adik semua tersengeh - sengeh macam perli aku .. sakitnya lah hati ...

**NAK TAHU LAGI CERITA AKU YANG HOT NI ? TUNGGU BAB2....

JANGAN SERONOK SANGAT BILA SUAMI BERSELERA MAKAN MASAKAN KITA

Mummy jenis yang suka masak tambahan pulak bila suami mmg suka makan apa kita masak dia puji dia makan ..jarang sangat kalau mummy masak suami x makan mummy kerja 5am - balik kul 2pm ..so dalam kul 3 dah sampai umah ..balik ja dah kelam kabut masak untuk anak - anak yang lapar balik dari sekolah  termasuklah hubby yang selalunya kul 4 camtu dai dah balik umah .. so ngam - ngam siap ja masak semua dah berkumpul kat umah .bila mummy masak selalu masa on the way balik tu mummy akan call  hubby tanya idea nak masak apa .. kadang - kadang tanya anak - anak ikut selera dioorg .. macam mummy pulak bila time kerja 5pagi masa lunch kat office kul 9pagi .. selalunya mummy ambik milo atau coffee ja .. kadang - kadang ambik biskut atau kuih muih .. balik siap ja masak kami makan satu keluarga ...hubby mummy mmg suka makan .. masak la apa pun dia makan ..tambah nasi ni jangan cakap la dua - tiga kali .. kita yang masak ni senyum sampai ke telinga .pastu ptg ja dalam kul 6 dia turun kat bawak apartment .. orde goreng pisang lepak kat bawah apartment  sambil tgk anak - anak main kat bawah ... time magrib naik kat umah .. apstu jap g anak - anak dah siap buat homework  dan mandi sembahyang  satg hubby turun lagi  pas tgk news ... lepak gan kawan - kawan kat bawah ..kadang - kadang tu ajak mummy sekali .. yerlah bosan dok kat umah .. solepas 9.30 malam anak - anak dah masuk tdo kitaorg turun lepak kat bawak jap .. masa tu hubby kdg2 tu makan lagi .. order burger ..

itulah rutin we all tiap hari kalau x der appoiment atau hal - hal lain sampailah 1 day hubby pening2 ulang alik ke klinik 2-3 kali .. last - last masuk ward ..bila masuk ward doktor sahkah vertigo(telinga) x seimbang jadi dia pun pening ... doktor terapi train untuk exersice ... makan ubat buse kan vertigo .. dan ubat tdo satu malam supaya  vertigo balance ... esoknya semua dh semakin ok dia dah x pening sangat ..tapiiiiii Blood Test sangkut  Kolestrol LDL tinggi sangat / gula dalam darah dan sedikit darah tinggi .. Ya allah  tu la akibatnya bila senyum  sampai ke telinga tgk hubby makan bertambah - tambah 

************                   *********************************
Mummy amalkan diet sihat untuk diri sendiri dan anak - anak  tapi lupa pasal suami ... so sekarang dah 2 minggu alhamdulilah hubby dah semakin ok dan dia dah belajar diet secara sihat ...itulahkan kita  ingat dia dah tua dah matang dan boleh berfikir untuk berdiet macam kita tapi mummy salah .. 

**timbul rasa bersalah sebenarnya tapi bila sekarang tgk dai berdiet rasa seronok tapi dalam hati kesian pun ada gak tgk dia makan x makan dulu ....

Sunday, April 24, 2011

NETBALL WITH HOT MUMMY


Semalam 23 april 2011  - 2nd time layan netball gan hot mummy group best juga bila dah selalu kuar peluh ..tapi kali ni mummy anna slow sikit paha sebelah kanan ni sakit jerr pas dari amazing race aritu ... wallahawei... x nak hilang - hilang lagi ...bercerita pasal netball semalam kitaorg main kat kemlatihan  tentera darat jalan semarak dekat dengan mindef tu ... arrangement by mummy CT zuraida ...(Kapten) walaupun masa mula ulang - mula warm up tu ader yang tercedera samapia patah tulang kaki ..namun yang lain tetap teruskan juga .. ada muka - muka baru juga semalam ... sangat best ..penat nak mampus tapi siok la...bila selalu ada aktivity sukan macam ni baru kita tahu yang kita kena selalu exersice kan..kalau jarang - jarang semput la jawabnya.... syukur ada HMG dapat la mummy beraktif balik kalau tak sedar- sedar tulang dah reput ...





**excited waiting for next aktivity 

Friday, April 22, 2011

INTAI - INTAI MUMMY NANA

Kata orang berkawan dan berkenalan dalam internet x akan kekal lama  kata orang juga internet ni sekadar mengisi masa lapang .. untuk suka - suka . Mummy kenal dengan Mummy Nana masa tu kalau x salah Mummy Nana baru ada anak seorang kami berkenalan dari zaman friendster pastu tukar ker myspace .. bila orang sibuk - sibuk dengan Facebook mummy pun create lah facebook .add lah kawan yang dikenali dulu termasuk lah mummy Nana ... dulu mummy nana letak zurina pastu nana faizal sekarang sejak - sejak dengan HMG  dah tukar lagi Mummy Nana ..hihi .. kami x pernah berjumpa asyik chatting dalam internet tapi banyak kitaorg share ..(opss..secrett x bole tahu )bila hot mummy group wijud mummy Nana diantar aorang terawal yang join the group dan selepas tu after few years dan sekarang mummy nana dah anak 3 kami berjumpa 1st masa mummy nana jual jubah  masa tu kalau x salah last year 2010 dalam bulan 11 camtu .. pastu sekarang selalu lah pulak berjumpa .. netball sama- sama dan selain dari tu Mummy Nana org kanan HMG dia pen pegerusi HMG sekarang .. alhamdulilah .. hubungan persahabatan ini berkekalan dan dapat berkongsi seala suka dan duka .. dihrap lepas ni  semua mummy - mummy kat dalam HMG akan berkekalan dan boleh jadi lebih rapat lagi ....


ps: Mummy Nana ... i like u as my frenz .. thanks for being  together -gether hihihihi

Sunday, April 17, 2011

WOMEN 'N' MUMMY



1. Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan    
    perhatian.


2. Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya
   sekali sekala.



3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun 
   seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan 
   ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.



4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.



5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk 
   ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.



6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.



7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA  
   masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama 
   LELAKI , namun juga sesama kaum.


8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila 
   bersemuka dengan yang dicintai. 



9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.


10. Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu 
     dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan 
     dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan 

    menghanyutkannya.




** "Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai 
     pemusnah.WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan 
     dimanja, bukan untuk dikasari.



Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA

KALAU MUMMY SUDAH .....

seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan giler halaman rumah berselerak surat di peti pos tak berambil anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang camping, penuh dengan tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi, masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut ruang tamu lagi teruk berselerak lelaki itu melaung nama
isterinya....sepi tiada jawapan masuk ke dapur sinki penuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh periuk tidak bercuci mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak masuk ke bilik air baju masih belum berbasuh apatah lagi berendam lelaki itu cemas mencari isterinya dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku

"awak sakit ke?"..tanya lelaki itu "tak lah", jawab isterinya
ringkas
"kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam. 
balas isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah tidak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang.....

NAH,HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI"



Suami :**** BLurr  (nak marah tak boleh padan muka aku )

Sunday, April 10, 2011

Mengurangkan Dengkur / Mahukan wajah sentiasa cantik

Mengurangkan Dengkur

Tumbuk lumat tujuh biji badam dan campurkan ke dalam segelas susu panas. Minumlah beberapa minit sebelum tidur.



Mahukan wajah sentiasa cantik

amalkan surah Yusuf setiap malam. Di samping itu, untuk mengekalkan kecantikan, tadah air embun malam Jumaat dan sapukan ke wajah, dibuat air mandi ataupun minuman.

Saturday, April 9, 2011

HOTZ MUMMY GALA GLITZ - JULY 16th

HOTZ MUMMY GALA GLITZ  perancangan telah teratur cuma menunggu harinya sahaja komiti - komiti untuk Gala Glitz sudah  bersedia dan tahu  tugas masing - masing  insyallah kalau tiada rintangan  semua mummy- mummy dari serata negeri akan bertemu malam itu ..

perancangan untuk mengundang majalah - majalah perempuan untuk membuat liputan pada malam itu nak biar mummy glamour malam itu , Mummy Anna sangat - sangat berharap agar malam itu semua - mummy dapat enjoy puas - puas dan yang paling penting rasa dihargai ...

Fesyen show pun ada malam tu dari Mummy Dianne .. kalau xder aral melintang  model - model nya dikalangan hot mummy juga ... bersemangat betul mummy dianne menjayakan fesyen show nyerr .. jom kita sama- sama berdoa agar segalanya berjalan lancar k.
Untuk mummy yang ada bakat terpendam .. boleh juga perform malam tu kasi kecoh sikit ada pulak mummy yang nak berdangdut lagilah seronok kan ...2 artis undangan  telah bersedia untuk malam itu  dengan lagu - lagu yang dirancangakan .. acara game dan juga penyampaian  hadiah untuk contest ''mummy and kids look a like''dan contest ''perlansingan Jarak Jauh ''

Akhir sekali apa yang Mummy Anna Harapkan agar segalanya berjalan lancar .... insyallah

Friday, April 1, 2011

BERSAMA MUMMY FARIDAH

Salam semua , Hari ni mummy nak share tentang Hajat Hot mummy ..

Mummy Faridah Bt Mahzir , Umur 39 tahun ,dia da problem ngan ovari..tah pe tah..tp bkn cist...jumaat lepas masuk spital sbb demam yg panas. mula suspek denggi.pehtu paru2 djangkiti kuman. so Mummy Yati Zukry atas rasa belas kasihan esok nak pergi menziarah dan kami ader beli Air Alkali yang di suggestkan oleh Mummy Cahaya Sepi mummy Yati Wakil Dari HMG Kedah ke HOSPITAL SULTANAH BAHIYAH untuk menziarah dan mengikut cerita mummy Yaty dia dah semakin ok dan dah bertambah sihat Tq juga pada Mummy cahaya yang rekemenkan air alkali tu semoga hajat dan sedekah yang tak seberapa dari HMG dapat meringankan sedikit bebanan Mummy Faridah .... Insyallah ..

** Jom lah kita sama - sama doakan agar mummy faridah cepat sembuh insyallah ..

INTAI - INTAI MUMMY AMALINA

Mummy Amalina adalah diantara yang terawal Join Hot Mummy Group dan dai cuma seorang surirumah dengan anak perempuan yg comei ''Baby B '' Tapi Mummy Lina ni busy memanjang sebab dia aktif dengan Online bussiness ...macam - macam bisnes dia buat esspecially yg berkaitan dengan kecantikan ...
Tu lah kan Mummy - mummy sekarang semakin advance kat umah pun boleh buat duit silap - silap pendapatan  mumy Lina ngalah kan org berkerja kan ... Thump up untuk mummy Lina ... sebenarnya ramai kat dalam group ni yg berbisnes semua buat online sho .. sekaran jadi trend ruper nyerr ... baguskan mummy - mummy sekarang ??

 Mummy Lina Join Contest PJJ  dengan beraninya .. sanggup bersusah payah nk turun kan berat badan yg paling terharu HMG jadi pembakar semakan .. insyallah moga - moga mummy lina  menang dalam contest nanti ..

kalau sesiapa yg berminat gan bisnes mummy lina boleh  klik    - http://www.babytomeimall.blogspot.com 


mummy doakan mummy lina dan mummy - mummy yang online bussiness akan lebih berjaya dan dilimpahi rezeki ... amin



Wednesday, March 23, 2011

AYU DAN JELITA DENGAN BAHAN SEMULAJADI

Senang kalau ada koleksi perawatan tubuh dan wajah dari jenama yang ternama. Tapi kalau x ad duit kat susahkan diri sendiri ja baik kita buat  "ramuan kecantikan" Anda dari bahan-bahan alami yang boleh didapat dengan harga murah?  Seperti resepi di bawah ini.

PENGHILANG MATA SEMBAB/BENGKAK
2uncang teh yang telah dugunakan ... letak dan tekap pada mata untuk 10 minit atau boleh juga gunakan timun .

MASKER UNTUK KULIT BERMINYAK
1 buah pisang masak
1 sdm madu
Hancurkan pisang di dalam mangkuk, aduk-aduk dengan madu. Oleskan di wajah, biar  selama 15 minit,

dan cuci.

MASKER UNTUK KULIT KERING
1/2 butir avocado
1/4 cangkir madu
Hancurkan avocado di dalam mangkuk, campur dengan madu hingga rata. Pakaikan di wajah selama 10 minit, dan cuci

MASKER PENCERAH KULIT
1/2 gelas pisang muda, potong dadu
1 sdt yoghurt
1 sdt madu
hancurkan semua bahan di dalam blender, pakaikan di wajah selama 10 minit. Setelah itu, bilas wajah dengan air dingin, keringkan, dan sapu dengan pelembab.

SCRUB ANTIOKSIDAN
1 genggam kacang almond
1 kulit limau
1 cangkir minyak zaitun
hancurkan  dengan blender (jangan terlalu halus), gunakan sebagai scrub wajah atau kulit tubuh.

GARAM MANDI DETOKSIFIKASI
3/4  garam mandi
1/4  baking soda
4 titis essential oil
Campurkan garam dan baking soda. ratakan , titis dengan essential oil. Masukkan campuran ini ke dalam bath tub Anda sebelum berendam.





selamat mencuba ...

RAHSIA AWET MUDA

Awet muda


(1) Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yg baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur.
( kalau x leh nk tanam kumpul dulu pastu tanam sekali ) 
(2) Sejurus bangun pagi, sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah anda dgn air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.
3) Sentiasa Tersenyum dan bersifat pemaaf
4)Tidur Yang cukup 
5) Bangun Awal pagi sebelum matahari terbit . hirup udara segar ...( pas tu  nak tdo ..tdo jer balik yang penting bangun pagi dulu ) 
6) Amalkan minum air Buah sekurang - kurang nya 3 kali seminggu .

ps : kalau betul - betul menafaat kan nya insyallah ...

Tuesday, March 22, 2011

INTAI - INTAI MUMMY ALIA

ALIA CHINTAMANIK   tu nama mummy alia dalam facebook .. mummy baru ja kenal mummy Alia single mummy  yang membesarkan anak dengan bisnes yang sangat menarik .. menjahit manik kalau tengok sentuhan mummy Alia  ... mummy sangat - sangat kagum ..rasanya kalau nak menjahit manik mesti ada kesabaran .. teliti .. dan seni .. kalau suruh mummy hihihi jadi macam satu baju tu lah setengah jalan .. rupanya bisnes menjahit manik ini satu bisnes yang pendapatan yang agak lumayan ... sehelai baju boleh mencecah ratusan ringgit ...kalau ader rezeki nanti kita minta mummy Alia buat kelas jahit Manik untuk kita semua..Insyallah ..



ps:Ucapan untuk mummy Alia ... semoga bisnes mummy bertambah maju bole sponser mummy baju sepasang kan kan kan ...all the best mummy Alia

Monday, March 21, 2011

1st Gathering HOT MUMMY

Syukur alhamdulilah akhirnya segala yang dirancang berjalan dengan lancar .. tanggal 19 March 2011di Putra Hotel KL.. itu 1st gathering HOT MUMMY GROUP .. walaupun x ramai sangat yang datang tapi tetap meriah ..lebih kurang 20 orang - mummy - mummy yang hadir  sungguh meriah  ,
Mummy samapi 12.10 terlambat sedikit masa sampai mummy yang lain dah sampai sedang menunggu .kesian terpaksa menunggu organizer event ,,heheh sorry eik .. then kita org  dah dibooking kan tempat untuk 20 orang . masing - masing duduk dan berborak sementara menunggu ada 5-6 orang lagi yang belum sampai .. seronok sebenarnya dapat berkenalan dengan semua mummy - mummy dan yang paling penting tak ada rasa segan silu .. semuanya sama .. syukur .. lebih kurang 1.00tghari  kami memulakan majlis dengan beramah mesra dengan lauk pauk ( makan lerrr) makan kenyang - kenyang  hari ni hilang semua diet..

at 2.00 start small meting .. perbincangan tentang plan Hot mummy Group , Mummy ader buat kata - kata aluan .. cewahhh ..hihi menerangkan tentang hot mummy yang akan didaftar sebagai pertubuhan yang sah .. megadakan aktiviti sukan , charity dan macam - macam lagi termasuklah gala dinner yang akan diadakan bulan July 2011 nanti  ( insyallah ) harap  masa Gala Dinner nanti ramailah mummy- mummy yang akan hadir .
walaubagaimana pun selepas Buffet lunch ni akan dimulakan dengan majlis bacaan yasin . dan mummy yang nk tumpang buat kenduri arwah pun boleh lah nanti .. tarikh masih lagi belum ditetapkan ... insyallah sebelum gala Dinner ....
kemudiannya  majlis diteruskan dengan pelantikan  ahli jawatan kuasa  ...
perlantikan akan diumum kan oleh setiausaha majlis nanti .. tunggu ya
itu saja yang mummy boleh bercerita sedikit tentang 1st gathering hot mummy yang sangat meriah ...

hotz mummy




seisi memperkenalkan diri 




akhir sekali Mummy - mummy yang berbisnes mulalah memperkenalkan produk masing - masing .. ader yang bayak produk kesihatan , makeup dan macam- macam lagi .. meriah sangat ..

ps : kat sini ader gambar masa gathering tapi kalau nk tgk banyak lagi kena tgk dalam facebook queens mummy ...

Friday, March 18, 2011

10 RESEPI KURUSKAN BADAN



Mesti ramai yang nak kuruskan badan, kan? Tapi, untuk menguruskan badan anda ke tahap ideal, ia bukanlah semudah yang disangka. Perlukan komitmen untuk merealisasikannya. Berikan diri anda ruang, masa dan usah cepat berputus asa. Mesti boleh!
Kalau anda beriya-iya nak kuruskan badan, sebaik-baiknya usahakannya secara semulajadi. Dengan menggabungkan 2 aspek iaitu pemakanan seimbang dan senaman yang konsisten. Biarpun hasilnya lambat sedikit, ianya pasti berbaloi.

Salah satu kebaikannya dapat anda lihat melalui kulit. Kulit akan kekal sihat dan tetap tegang sama seperti sebelumnya.


Justeru, terdapat 10 tips ringkas yang boleh u all amalkan demi mencapai impian tersebut iaitu:


1. Tetapkan matlamat u all untuk mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan. Iaitu penurunan dalam lingkungan 0.5kg ke 1kg dalam seminggu.
Biasanya 0.5kg adalah angka yang biasa yang mampu dicapai oleh kebanyakan kita. Tapi jangan terlalu memaksa jika anda tak mencapai sasaran awal. Jika anda dapat kurangkan 0.1kg pun dah bagus untuk permulaan.
2. Sebaiknya, lupakan niat u all untuk mengambil sebarang ubat-ubatan dengan tujuan menurunkan berat badan. Lebih-lebih lagi tanpa mendapat nasihat atau kebenaran doktor plak tu.
Bagi anda yang nak menjaga otot, boleh ambil suplemen seperti Glutamin setiap hari selepas sesi senaman.
3. Ambil makanan dan minuman yang rendah kalori dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Kurangkanlah sebanyak 500 kalori sehari untuk tujuan mengurangkan berat badan.
Kurangkan juga pengambilan makanan ataupun minuman yang manis (kandungan gula yang tinggi). Lebihkanlah memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
4. Elakkan memakan makanan ringan di antara waktu makan. Sebaliknya, u all boleh gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak). Ataupun makan saja buah-buahan sebagai ganti.
5. Banyakkan minum air mineral dan jangan meminum minuman beralkohol.
6. Tetapkan waktu makan anda setiap hari.


Contoh:


Sarapan di antara jam 7.00 ke 7.30 pagi,


Makan di antara waktu pagi dan tengahari (10.00 - 11.00 pagi),


Makan tengahari (12.30 tengahari - 1.30 petang)


Minum petang (3.30 - 4.00 petang)


Makan malam (6.30 petang - 7.30 malam)

Kemudian, disiplinkan diri anda agar makan pada waktu yang ditetapkan. Jika dicepatkan atau dilambatkan sedikit pun tak mengapa. Ikut keadaan dan kesesuaian anda.
7. Makanlah di ruang makan dan bukannya di depan tv.
8. Biasakan diri menggunakan pinggan yang lebih kecil semasa makan. Tujuannya supaya anda tidak mengambil terlalu banyak atau menambah lauk-pauk yang berlemak atau berkalori tinggi.
9. Penuhkan hari anda dengan melakukan aktiviti tertentu bagi mengelakkan daripada asyik teringatkan makanan.


Sebagai contoh:
Lakukan aktiviti senaman 3 hingga 5 kali seminggu. Lakukan selama 30 minit setiap hari.
Anda juga boleh pecahkan kepada 3 sesi setiap hari. Iaitu 10 minit untuk setiap sesi. Boleh buat 10 minit di waktu pagi, 10 minit pada waktu tengahari dan 10 minit sewaktu petang.
10. Akhir sekali, pastikan anda mendapatkan rehat secukupnya. Contohnya waktu tidur. Tidurlah dalam 6 hingga 8 jam sehari.
Semoga 10 tips kuruskan badan di atas dapat membantu anda kelihatan lebih langsing ataupun mendapatkan berat badan yang ideal.


Selamat Mencuba!


p.s: U all masih tak puas hati dengan cara menguruskan atau menurunkan berat badan di atas tadi?
p.p.s: Apakan daya, itulah saja yang termampu mummy kongsikan pada ruangan ini.

KEMPISKAN PERUT

Dua senaman mengempiskan perut telah pun selamat mummy kongsikan disini. Dua lagi senaman yang seterusnya adalah "back extension" dan "upper body crunch".
Tanpa berlengah, jom kita tengok langkah-langkah untuk membuat kedua-dua senaman tersebut.
C. Back Extension


1. Memula, anda perlu berlutut dengan kedua lutut dan tapak tangan mencecah lantai.
2. Pastikan bahagian kepala hingga punggung anda dalam keadaan lurus.
3. Kemudian, secara perlahan-lahan angkatkan tangan kiri anda ke atas. Pada masa yang sama, angkat juga kaki kanan anda.
senaman back extension
Senaman back extension - health.msn.com
4. Semasa berkeadaan seperti di atas, bertahanlah dalam kiraan lima.
5. Setelah itu, kembalilah ke posisi asal perlahan-lahan sambil melepaskan nafas ya.
Lakukan sebanyak dua set di mana setiap set mengandungi 10-15 kali ulangan. Selepas selesai mengangkat tangan kiri dan kaki kanan, tukarlah posisi kepada mengangkat tangan kanan dan kaki kiri.


D. Upper Body Crunch
1. Anda berdiri tegak sambil kaki dibuka lebar sedikit.
2. Letakkan pula kedua-dua tapak tangan di sisi kepala anda dengan tangan ditekankan sedikit.
3. Kemudian, tahan perut dan tarik nafas sedalam-dalamnya dengan perlahan.
4. Seterusnya, bengkokkan bahagian sisi pinggang anda ke kanan sehinggalah terasa seperti ada tarikan.
5. Anda tahanlah dalam kiraan lima ya.
6. Selepas itu, kembalilah ke posisi asal secara perlahan-lahan.
7. Kini, anda ulang semula langkah tahan perut dan tarik nafas; serta gerakkan bahagian sisi pinggang ke sebelah kiri pula hingga ada rasa seperti tarikan. Tahanlah dalam kiraan lima.
8. Semasa bahagian sisi pinggang anda dibengkokkan ke kanan dan kiri, pastikan pinggul anda tetap menghadap ke depan.
Sama seperti senaman back extension, ulangi senaman ini sebanyak dua set di mana setiap set mengandungi 10-15 kali ulangan. Pastikan anda buat sebelah kanan dua set dan sebelah kiri juga dua set. :)
Mudah-mudahan dengan mengamalkan empat senaman berikut dapat merealisasikan impian anda untuk kempiskan perut buncit.


BUAT JGN X BUAT !

Thursday, March 17, 2011

MENU DIET 4





Breakfast

  • 1 bowl quaker oat with milk

Snack

  • 1 slice of apple  

Lunch

  • Orange juice
  • sandwich egg / with fried potato 

Dinner

  • grill chicken
  • plain water
Ensure you drink plenty of water - aim for 8-10 glasses per day.

HP IN MEMORY ....

Hot Mummy Group

Assalamualaikum dan Salam sejahtera ,

Saya Mummy Anna Founder untuk Hot Mummy Group , dan Queens Mummy (FB) pertama sekali terima kasih yang tak terhingga buat kawan - kawan dan follower Hot Mummy Group dan Queens Mummy tanpa anda tak adalah group ini .
Disini saya ceritakan sedikit tentang lakar belakang saya ..saya mummy pada 3 orang anak ..berkerja dan dalam masa yang sama meguruskan bisnes kecil kecilan ..mempunyai suami yang penyayang san sentiasa memberi sokongan atas segala kerja dan apa saja yang saya lakukan ...

Tujuan Hot Mummy ditubuhkan adalah untuk bertukar- tukar pendapat , menambah kawan - kawan dan dalam masa yang sama megeratkan silatulrahim .. moga segala yang diimpikan akan menjadi kenyataan aminn....